Haber

İYİ Partili başkan istifa etti: Bonservisim elimde

31 Mart Yerel Seçimleri’nde İYİ Parti’den Trabzon Yomra Belediye Başkanı seçilen Mustafa Bıyık, partisinden istifa ettiğini duyurdu.

31 Mart Yerel Seçimleri’nde Türkiye genelinde aldığı yüzde 3,77 oy oranıyla büyük bir düşüş yaşayan İYİ Parti’de istifalar 27 Nisan’da gerçekleşen olağanüstü kongrenin ardından da kesilmedi. Kurultayda genel başkanlığı Meral Akşener’in desteklediği Müsavat Dervişoğlu’na kaybeden Koray Aydın’ı destekleyen İYİ Partili Yomra Belediye Başkanı Mustafa Bıyık bugün Trabzon Gazeteciler Cemiyeti’nde yaptığı basın açıklaması ile istifa ettiğini duyurdu.

İstifasının nedeninin sadece Koray Aydın’ın seçilmemesine bağlı olmadığını belirten Bıyık, seçimlerde başarısızlığı getiren yöntem ve politikaların sadece genel başkan değişikliğiyle örtülmeyeceğini söyledi. Aynı yöneticilerle aynı yöntemlerin uygulanmaya devam edecek olmasının İYİ Parti’nin başarıya ulaşacağına dair inancını kaybettirdiğini dile getiren Bıyık, partisinden ayrılma kararı aldığını açıkladı.

‘UYGULANAN POLİTİKALARIN YANLIŞ OLDUĞUNU İLETMİŞTİM’

2019 ve 2024 olmak üzere İYİ Parti’den iki dönem üst üste belediye başkanlığına seçilen tek kişi olduğunu belirten Bıyık, “31 Mart Seçimleri öncesi son 1 yıl içerisinde yürütülen politikanın yanlış olduğunu, Anadolu’da, taşrada bir karşılığının olmadığını, oy oranımızın giderek düştüğünü partinin ilgili kurul ve yöneticilerini sert bir dille ilettim. Günün sonunda İYİ Parti, 31 Mart seçimlerinde 3,77 oy oranıyla bir başarısızlığa uğradı ve kurultay kararı alındı” dedi.

‘AYNI KİŞİLERLE VE AYNI YÖNTEMLERLE İKTİDARA ÇIKACAKLARINI DÜŞÜNÜYORLAR’

Kurultayda Meral Akşener’in aday olmamasına rağmen değişen bir şey olmadığına vurgu yapan Bıyık, şu ifadeleri kullandı:
Genel Başkanımız bu kurultayda aday olmayacağını söyledi ancak bu süreçte partide üst düzey görev yapan arkadaşlar yeniden seçilerek görevlerine devam ettiler. Genel İdare Kurulu’nda (GİK) yapılan oylamalarda CHP ile ittifaka ve işbirliğine kesinlikle karşı çıkıp seçimlere ‘hür ve müstakil’ girilmesi tezini savunan arkadaşlarımızın tamamı şu anda GİK üyesi, parti yönetiminde veya yeni seçilen Genel Başkanın yanında durmaktadır. Bu durum şunu ifade ediyor; bütün olumsuzluklar Sayın Meral Akşener’e yüklendi, o da bunu üstlendi, partinin yönetim kademesindeki hiç kimse bu başarısızlıkta sorumlu değil ve partiyi yeniden aynı kişilerle, aynı yöntemlerle iktidara taşıyacaklarını düşünüyorlar. Bu da benim İYİ Parti’nin bundan sonra başarıya ulaşacağına dair inancımı kaybetmeme sebep olmuştur. İstifamın en önemli nedeni budur.”

‘KURULTAYDA OY KULLANMAM ENGELLENDİ’

Kurultayda oy kullandırılmamasının da istifa gerekçelerinden biri olduğunu belirten Bıyık, “Kurultayda oy vermem engellendi. 1 yıl önce İYİ Parti’nin olağan kurultayında oy kullandım. T.C kimlik numaram ve baba adımın yanlış yazılmasından dolayı oy kullandırılmadım. Bu hata bireysel midir, bilinçli midir bilmiyorum. Yomra Belediye Başkanı olarak seçilmiş olmamıza rağmen bu partide oy kullanmamıza ciddi şekilde engel olundu. Buna rağmen oyumuzu kullanmadık. Şimdi kullanamıyorsam daha önceki kongrelerde nasıl oy kullanabildim?” ifadelerine yer verdi.

İYİ Parti eski Genel Başkanı Meral Akşener ve görevi devralan Müsavat Dervişoğlu ile kişisel bir sorunu olmadığını ifade eden Bıyık, “Bizim konumuz ilkesel bir konudur ve duruşumuz da ilkesel bir duruştur. Biz Koray Aydın’ı desteklerken partinin geleceğine dair açıklamış olduğu manifestosunu ve uygulayacağı politikaları doğru bularak destekledik” sözlerini kullandı.

‘TRABZON DELEGASYONU KORAY AYDIN’IN ARKASINDA BÜTÜNLEŞEMEDİ’

Kurultay sürecinde partinin Trabzon delegasyonunda ciddi bir bölünme yaşandığını belirten Bıyık, bazı partililerini Koray Aydın’ın arkasında durmamakla suçladı. Kongrede Trabzon adına birlik ve bütünlük sağlanamadığını kaydeden Bıyık, “Trabzon delegasyonundaki bölünmeler sebebiyle, tek vücut halinde sayın Koray Aydın’ın arkasında olamamış olmamızdan duyduğum rahatsızlığı istifamın ikinci maddesi olarak belirtmek istiyorum. Seçimlerde Yomra Belediye Başkanlığı adaylık sürecimde, CHP ile yapmayı planladığımız ittifak görüşmelerinde bize desteği ve katkısı olmayan, bize ciddi anlamda zarar vermiş olan, kurultay sürecinde de sayın bakanımızın (Koray Aydın) yanında bulunmamış olan ve desteği olmamış kişilerle bu şehirde aynı masanın etrafında siyaset yapmayı kendime yakıştıramazdım. O kişilerle bu şehirde yol haritası çizilmeyeceğini, ortak karar alınamayacağını da belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.

Yomra Belediye Başkanı olarak önünde 5 yıllık bir süreç olduğunu belirten Bıyık, istifasının arkasında başka bir partiye katılma fikri olmadığını belirtti. “Parti içerisinde yaşanan ilkesizliklere karşı çıkmak için istifa ettim” diyen Bıyık, uzun bir süre yoluna bağımsız devam etme fikrinde olduğunu söyledi. Bıyık, “2019’da seçildiğim zaman belediye başkanlarının partisiz olmaları gerektiğini ifade etmiş birisiyim. Siyaset içerisinde olmamaya gayret ettim. Bağımsız belediye başkanı olarak hizmetin yollarını arayacağız. Zaman zaman parti yakıştırmaları oluyor. Görev yaptığım 5 yılda sürekli AK Parti’ye geçirmeye çalışanlar oldu, şimdi de başka partileri yazıyorlar. Ama bağımsız olarak görevime devam edeceğim” diye konuştu.

‘ERKAN’IN İDDİALARINI RAKAMLAR ORTADAN KALDIRIYOR’

İYİ Parti’nin Trabzon Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Muhammet Erkan’ın “Mustafa Bıyık, CHP’ye geçecektir. Bu transfer İstanbul’da kararlaştırılmıştır. Sayın Bıyık seçim sürecinde İYİ Parti’yi Yomra’ya sokmamıştır. Yomra’da bize oy verin Büyükşehir’de kime verirseniz verin propagandası yapıldı” iddialarına da cevap veren Bıyık, bu ifadelerin doğru olmadığını söyledi. Erkan’ı sözlerinden dolayı kınadığını söyleyen Bıyık, şu sözleri kullandı:

“O statüde bir insana yakıştıramadım. CHP ile seçimden önce anlaştığım iddiasını ilkokul çocukları bile söyleyemez. Sonuçta ben kurultayda Koray Aydın’ı destekledim. Eğer Koray Aydın kazansaydı hangi şartlarda istifa edip CHP’ye geçecektim. Böyle saçma bir görüşme olabilir mi? Bu şekilde kahvehane dedikoduları üzerinden söylem geliştirenleri ciddiye almıyorum. Hiçbir siyasi parti ile kişiyle konuşmam olmadı. Tespit edilirse belediye başkanlığından da istifa ederim.

Büyükşehir adayımız Trabzon’da yüzde 4 oy aldı. Yomra’da yüzde 12 oy aldı. Trabzon ilçeleri içerisinde en yüksek oyu Yomra’da aldı. Bu rakamlar onun iddialarını tamamen ortadan kaldırıyor. Seçim sürecinde sahada “Size oy vereceğim ama büyükşehirde tercihim başka” diyen kişilere, “Bana da oy verme” deme hakkına sahip değilim. Bayrak asılmama noktasında ben Trabzon’da bu seçimdeki kadar kirli bayraklama ve brandalama sürecine şahit olmadım. Ben prensip kararı alarak Yomra’nın hiçbir noktasında İYİ Parti bayrağı asmadım. Hiç araba kiralayıp hoparlör takıp kendi adıma dahi reklam yaptırmadım. Sayın Erkan süreçten kendisine rol çıkartmaya çalışıyor, ben buna alet olmayacağım.”

‘YAVUZ AYDIN 30 YILLIK YOL ARKADAŞINI İLK KAVŞAKTA SATTI’

İYİ Parti Trabzon Milletvekili Yavuz Aydın ile kurultay sürecinde görüşüp görüşmediğine dair soruya da yanıt veren Bıyık, “Yavuz Aydın ile temasım olmadı. Seçim öncesi ve sonrasında olmadı. Sayın vekil kendisini sorgulaması lazım. İYİ Parti’ye mensup olarak Trabzon’da kazanılmış tek belediyeyiz. Ankara’dan bu tarafa en yüksek nüfus yoğunluğu ile kazanılmış tek belediyeyiz. Ancak kendi şehrinde belediye başkanlığını kazanmış belediye başkanı olmama rağmen ne bir tebrik telefonu açtı, ne bir çiçek, ne de bir mesaj gönderdi. Sorgulanması gereken kişi kendisidir. Kendi partisinin belediyesine gelmeyen bir kişi ile vefa ve hemşericilik düşüncesi ile yol yürümenin bir anlamı olmadığını düşünüyorum. 30 yıllık yol arkadaşı olan Koray Aydın’ı ilk kavşakta satan adam, Yomra Belediye Başkanı’nı dünden satar” ifadelerini kullandı.

İstifasının ardından hangi partiye hangi koşullarda geçebileceğine dair sorulara da yanıt veren Bıyık, başka bir partiye dair planı olmadığını ve süreç içerisinde bunun koşullarının oluşabileceğini söyledi. Önceliğinin bağımsız olarak Yomra’nın daha fazla hizmet alması olduğunu kaydeden Bıyık, “Şu anda Yomra ilçemizin alacağı yatırımlardan, hangi bakanlıktan neyi almamız gerektiğini tespit noktasındayız. Bu tespitlerden sonra ilgili bakanlıklardan randevu alıp bağımsız belediye başkanı olarak Yomra ilçesinin sorunlarını anlatacağım. Sonrasında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanımız Ekrem İmamoğlu’nu ziyaret edeceğim, ilçemizle ilgili yapılabilecek olanları görüşeceğim. Ankara Büyükşehir Belediye Başkanımızı da ziyaret edeceğim. Hizmet mücadelemi sürdüreceğim. Daha sonra hangi şartlar oluşur, bir partiye geçmek gerekir mi o zaman içerisinde belli olur” dedi.

‘BONSERVİSİM ELİMDE’

Bir dönem daha Yomra Belediye Başkanı olmayı düşünmediğini ve bunu seçmenlerine söylediğini belirten Bıyık, “Bu noktadan baktığımız zaman bir siyasi partiye geçip orada konuşlanıp görev almak gibi bir kaygım yok. Rahatım o anlamda. Belki 4 yıl bağımsız kalacağım, belki bir siyasi partiye hiç katılmayacağım belki de bir siyasi partiye katılacağım ama bir plan ve programım yok. Sayın Koray Aydın’ı da kongreden sonra evinde ziyaret ettim. Elimizden geleni yaptığımızı ve artık İYİ Parti’de siyaset yapmak istemediğimi söyledim. Kendisi de bundan sonraki süreçte şurada siyaset yap veya yapma deme şansının olmadığını söyledi. Tabiri caizse bonservisim elimde” sözlerine yer verdi.

haber-balcova.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu